Micile mele creatii

9 martie 2009

Ce este muzica ...


Oricine stie ce este muzica ... auzi ritmul, linia melodica, versurile si o poti numi „muzica”.


Ok deci stim ce este muzica ... insa de ce ne afecteaza? Cum ne afecteaza? De ce ne poate schimba starea?


Nu prea se stie care este legatura dintre muzica si noi. Chiar si daca despre o fotografie se poate, cu greu, dar se poate spune de ce ne impresioneaza, muzica ramâne o problema dificila.


La un moment dat am auzit o vaga sugerare ca muzica este strâns legata de modul in care functioneaza creierul, si anumite ritmuri sunt asociate de minte cu anumite moduri de gândire, astfel afectându-ne starea.


Muzica te poate face sa plângi, te poate motiva sa iti iei sabia si sa te bati cu ticalosu de dusman sau sa mergi cu tancul prin Irak si sa distrugi cladiri ale fostei armate Irakiene, te poate linisti, si iti poate adormii copilul care plange ... iti poate exprima sentimentul pe care il ai când invingi, si fericirea pe care o simti cand esti singur cu persoana la care ti.


Nimeni nu are nici o teorie despre care sa poti spune „Da ... asa e ... are dreptate ... nu am vazut lucrurile asa pana acum insa asa este” in legatura cu muzica.


Spun asta pentru ca am cautat pe google. Si am gasit la loc de cinste idea ca muzica ne afecteaza in modul in care ne afecteaza vocea unei persoane care vorbeste.


Tonul/ritmul persoanei cu care vorbesti te afecteaza in diferite feluri, iar muzica ar fi o derivata al acestui aspect. Se poate sa aiba putina dreptate pe undeva ... insa acesta este raspunsul? Ma indoiesc! Cu convingere!


Muzica este ceea ce asculti atunci când ai chef sa asculti muzica ...


Muzica implica existenta timpului. Muzica poate fi explicata ca o serie de sunete ordonate intr-o secventa de timp, insa nu acesta este raspunsul.


Imi place când vad uneori persoane, in general de vârsta mea, cu casti in urechi, ascultând muzica. E un fel de senzatie „you are my people”.


Toate astea se intampla ... fara sa stim ce este muzica ... oricum ... we n’joy it.

Un comentariu:

xoxo spunea...

unele melodii pot vorbi in locul tau, cand tu nu mai ai cuvinte sau cand nu ti le gasesti. E ciudat cum pentru fiecare gand de-al tau exista o melodie, un vers, un sunet, care poate sa-l redea exact sau care se muleaza perfect pe el. Muzica are o putere indescriptibila. Cand esti super fericit o melodie poate sa te deprime sau invers sau toate dorintele si visele tale in legatura cu o persoana pot fi ascunse intr-un cantec si chiar daca le vrei uitate, cand il asculti, brusc se trezesc la realitate..ce mai muzica iti da aripi:D